ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Για το φύλλο
- 400 γραμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 100 γραμ. βούτυρο αγελαδινό κομμένο σε κομματάκια
- 100 γραμ. μαργαρίνη κομμένη σε κομματάκια
- 5-6 κ.σ. κρύο νερό
- 2 κ.σ. γάλα για την επάλειψη
- Για τη γέμιση
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 750 γραμ. χοιρινός κιμάς
- 2 κ.σ. αλεύρι
- ¾ φλ. ζωμό κρέατος ή νερό
- 2 κ.σ. χυμό ντομάτας
- 2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ
- 1 φλ. αρακά
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ξεκινάμε την κιμαδόπιτα με σπιτικό φύλλο και λαχανικά, ετοιμάζοντας πρώτα το φύλλο.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη και με τα δάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα.
- Λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό και με τη λάμα ενός μαχαιριού ανακατεύουμε.
- Προσοχή, δεν ρίχνουμε μεμιάς όλο το νερό. Ίσως δεν το σηκώσει όλο.
- Όταν γύρω απ’ τη λάμα του μαχαιριού η ζύμη φαίνεται να κολλάει, τότε με τα δάχτυλα τη μαζεύουμε και της δίνουμε σχήμα μπάλας.
- Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε 15΄ στο ψυγείο.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και βάζουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον χοιρινό κιμά και σοτάρουμε 5΄-6΄, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για 2΄-3΄.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τις πατάτες, τον αρακά και το ζωμό και σιγοβράζουμε για 10΄, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει καλά.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγα λεπτά.
- Λαδώνουμε ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
- Ανοίγουμε φύλλο και το στρώνουμε στο σκεύος. Αδειάζουμε την κρύα γέμιση.
- Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα.
- Τσιμπάμε με τα δάχτυλα τις ενώσεις να κλείσουν και να κολλήσουν καλά.
- Με πινέλο αλείφουμε το γάλα στην επιφάνεια της πίτας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 με 200°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 50΄, μέχρι να ροδίσει η πίτα.